Zelf huis verkopen en hypotheek doorhalen

Zelf huis verkopen en hypotheek doorhalen

Zelf huis verkopen en hypotheek doorhalenToen we besloten dat we zelf ons huis gingen verkopen, wisten we al dat er veel te regelen was. We hadden niet het idee dat we het binnen een paar stappen gedaan zouden hebben, dus maakten we van tevoren alvast een planning met alle stappen die binnen het proces van groot belang waren:

  • Plaatsen van advertenties;
  • Benaderen van een notaris;
  • Afronden van alle papieren.

Uiteraard is dit een samenvatting van alle punten die gedaan moesten worden, maar vooral de tweede stap leidde tot discussie. Mijn man vond notarissen te duur en wilde niet op voorhand een gesprek hebben over de dingen die gedaan moesten worden. Een notaris vertelt toch alleen maar dat hij onmisbaar is, zo sprak mijn man. We besloten daarom eerst het huis te verkopen en het volgende huis aan te kopen. En dat kon niet. We vonden ons nieuwe huis voordat ons huis verkocht was en ondanks dat we genoeg eigen geld in konden brengen en nauwelijks nog een hypotheek hadden, weigerde de bank. Uiteraard had dit nog te maken met de economische crisis. De bank vertelde dat een hypotheek doorhalen eerst moest gebeuren voordat we een nieuwe lening konden krijgen. En een hypotheek doorhalen – je raadt het al – kan alleen bij de notaris.

Hypotheek doorhalen netjes en snel geregeld

We zochten naar de beste aanbieder en kwamen er al snel achter dat het vooral gaat om het vinden van een notaris met een goede naam en goede bereikbaarheid. Je wilt geen weken moeten wachten op de hypotheek doorhalen wanneer je al een huis gevonden hebt toch? Daarom kwamen we terecht bij Notariskantoor Hof (notariskantoorhof.nl) die direct kon beginnen met de hypotheek doorhalen. Dat was wel even wat meer werk dan verwacht trouwens. We zetten ons spaargeld over om de hypotheek af te lossen, lieten dit aan de hypotheekverstrekker weten en vervolgens begon de notaris met de hypotheek doorhalen. Dat moet natuurlijk via een heel aantal verplichte stappen en ik ben blij dat we dit zelf niet mochten doen, want dan was mijn man er zeker mee aan de slag gegaan en had hij de koop verknald. Toen we het bericht kregen van de notaris dat het proces van hypotheek doorhalen afgerond was, gingen we naar de bank. Kijken of we de lening nu wel rond konden krijgen voor het volgende huis. En zoals verwacht was dat geen enkel probleem. Zelfs niet zonder eigen vermogen, want nu was de waarde van ons oude huis ineens meer dan genoeg. Het ging dus vooral om een bestaande lening hebben en daarom is een hypotheek doorhalen zo belangrijk.

Zelf een huis verkopen een aanrader of niet?

Onze persoonlijke ervaringen met zelf een huis verkopen zijn bijzonder goed. Maar ik moet wel zeggen dat de ervaringen pas echt goed geworden zijn op het moment dat we contact gelegd hebben met de notaris, die ons ook geholpen heeft bij het opstellen van de aktes. Het is belangrijk om in te zien dat zelf een huis verkopen niet altijd goedkoper is, sommige verplichte trajecten zijn onvermijdelijk – maar je hebt wel veel meer controle tijdens de verkoop en je bepaalt zelf welke stappen op welk moment gezet moeten worden. Daardoor hebben we de koper kunnen vinden voor ons huis waar we volledig achter konden staan, tegen een prijs waar iedereen blij van kon worden. Dankzij het op tijd kiezen voor de hypotheek doorhalen hebben we de aankoop van ons nieuwe huis in ieder geval kunnen redden, ondanks dat mijn man liever geen notaris erbij wilde betrekken. Maar dat moet dus wél.