Magneetverf voor jou getest

Magneetverf voor jou getest

Laten we beginnen bij de vraag wat magneetverf eigenlijk is. Nou, deze verf is net als gewone verf, behalve dat er kleine deeltjes ijzer in worden gemengd. Wanneer je het op een oppervlak schildert, krijg je een laag verf met heel veel kleine ijzeren vlekjes overal verspreid op het oppervlak. Magneten worden vervolgens aangetrokken door deze stukjes ijzer. De instructies over dit soort verfproduct suggereert dat een zeer grondige vermenging belangrijk is. Als je de pot verf laat staan, zonder regelmatig te mengen, zullen de ijzerdeeltjes de neiging hebben om tot rust te komen en opnieuw naar de bodem zinken. Meng de magneetverf dus grondig, om ervoor te zorgen dat de laag verf overal ijzeren deeltjes verspreidt. Met deze verf kun je jouw eigen magnetische borden maken of zelfs een volledige muur schilderen in de keuken. Vaak wordt de koelkast gebruikt, maar die blijkt voor alle agenda’s, schoolschema’s en foto’s vaak niet groot genoeg te zijn. Een magnetische muur in de keuken is dus een prefecte oplossing!

De magneetverf aanbrengen

Om de prestaties van magneetverf te testen, hebben we uiteraard een paar potten gekocht om het zelf uit te proberen. We hebben de instructies op een testbord zorgvuldig gevolgd. Drie lagen magnetische primer werden aangebracht met behulp van een schuimroller. Daarna brachten we drie lagen magneetverf aan. Van zodra je de primer hebt aangebracht, is één toplaag magneetverf niet voldoende om de primer te bedekken. Je hebt minstens twee tot drie lagen nodig voor een goed uitziend bord. Maar in onze test waren we meer bezig met de magnetische prestaties van de magneetverf dan met de cosmetische schoonheid van ons bord, dus we bleven bij één laag verf. Veel mensen die magneetverf gebruiken, klagen over de oppervlakteruwheid. En inderdaad wanneer het droogt, is het oppervlak wat hobbelig. Maar dit lijkt de aard van magneetverf te zijn. Omdat het zo ruig is, raden we je aan het niet te combineren met de verf waarmee een schoolbord wordt gemaakt. Het hobbelige oppervlak zou moeilijk zijn om op te schrijven en het maakt het ook moeilijker om het oppervlak goed schoon te maken. Wat de magnetische prestaties betreft: je kunt heel wat mensen op het internet horen klagen over de al dan niet magnetische aantrekking van de verf, maar wij hebben na onze test geen reden van klagen. De magneetverf die wij kochten, bleek perfect te werken!

Maar wat als ik echt grote magneten gebruik?

De beperkende factor bij magnetische verf is niet de magneet – het is de kleine hoeveelheid ijzer in de verf. Als het ijzer eenmaal verzadigd is (met zoveel magnetische flux als het kan), zal het toevoegen van meer magneten geen grotere sterkte bieden. Je kunt een beetje meer kracht krijgen als je magneet meer oppervlakte bedekt, maar niet veel. Uiteraard hebben we een paar heel grote magneten getest, maar we bevelen aan om dit soort magneten niet te gebruiken voor een magnetisch geschilderde muur. Omdat de aantrekking tot het ijzer in de verf niet sterk genoeg is, zullen bij gebruik van twee van deze magneten, de magneten dichtslaan als ze tegen elkaar aan de muur komen. Onze conclusie:

  • Magnetische verf werkt in heel veel situaties goed. Als je magneetverf gebruikt voor iets sterkere magneten, probeer dan het aanbevolen aantal lagen te verdubbelen voor een betere houvast van de magneten.
  • Plak geen sterke magneet in de natte verf. Je zult ongetwijfeld een heel cool uitzicht krijgen, maar tegelijkertijd ook een puinhoop!
  • Bestel je verf bij Magneet Verf via de link magneet-verf.nl. Dit is waar wij onze verf kochten. Je kunt er ook verf toebehoren en afwerklagen (vernis met glittereffect kopen) voor je bord of muur.