Genderdysforie kind: wat is het en hoe wordt het gediagnosticeerd?

Genderdysforie kind: wat is het en hoe wordt het gediagnosticeerd?

Transgender is een verzamelnaam voor mensen wiens genderidentiteit en/ of geslachtsuitdrukking verschilt van het geslacht dat ze bij de geboorte kregen toegewezen. Seksuele geaardheid verwijst naar voorkeur voor seksuele partners. Transgender-mensen hebben hetzelfde spectrum van seksuele geaardheid als cisgender-mensen: ze kunnen heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of aseksueel zijn. Transseksueel verwijst naar diegenen die medische hulp zoeken bij de overgang van het ene geslacht naar het andere. Als een man naar het vrouwelijke geslacht overgaat en zich tot mannen aangetrokken voelt, wordt zij als heteroseksueel beschouwd. Genderdysforie is een term die angst aanduidt die wordt veroorzaakt door een geslachtsconflict. Tenminste zes van onderstaande punten, gepaard gaande met aanzienlijke stress die minstens zes maanden aanhoudt, worden gebruikt om Genderdysforie kind te diagnosticeren:

  • Een sterk verlangen om van het andere geslacht te zijn
  • Een sterke voorkeur voor het dragen van kleding die typisch is voor het andere geslacht
  • Een sterke voorkeur voor rollen van het andere geslacht in fantasiespellen
  • Een sterke voorkeur voor het speelgoed, de spellen of de activiteiten die typisch worden gebruikt door het andere geslacht
  • Een sterke voorkeur voor speelkameraden van het andere geslacht
  • Een sterke afwijzing van speelgoed, spellen en activiteiten die kenmerkend zijn voor iemands toegewezen geslacht
  • Een sterke afkeer van het eigen lichaam
  • Een sterk verlangen naar de fysieke geslachtskenmerken die overeenkomen met het andere geslacht

Genderdysforie kind: zoek goede begeleiding!

Genderdysforie manifesteert zich vaak op oudere leeftijd. Caitlyn Jenner trouwde met drie vrouwen en verwekte zes kinderen voor haar geslachtsverandering op 66-jarige leeftijd. Sommige transgendervolwassenen herinneren zich dat ze in de kindertijd gevoelens hadden over het andere geslacht die ze nooit hadden uitgedrukt. Soms identificeren dysforiepatiënten in een vroeg stadium zich eerst als homo, voordat ze de wens uitdrukken om van het andere geslacht te zijn. Maar er zijn ook al meldingen Genderdysforie kind gemeld, vanaf de leeftijd van twee jaar. Het probleem met het diagnosticeren van Genderdysforie kind, is dat sommige kinderen zich anders beginnen voelen naarmate ze ouder worden. Verschillende studies hebben de persistentie van Genderdysforie kind opgevolgd. In een studie van Dr. Richard Green bleek bijvoorbeeld dat slechts een van de 44 jongens uit de groep daadwerkelijk leed aan Genderdysforie kind. En een studie genderdysforie kind door Madeleine SC Wallein, aan het VU Universitair Medisch Centrum in Nederland, meldde dat in een groep van 77 jongeren, met de leeftijd van 5 tot 12, die allemaal Genderdysforie kind leken te hebben aan het begin van het onderzoek, dat 70% van de jongens en 36% van de meisjes niet langer een geslachtsstoornis hadden na een gemiddelde opvolgperiode van 10 jaar. Het is dus moeilijk te voorspellen welke kinderen genderdysforie zullen aanhouden, maar de persistentie neemt wel toe met de leeftijd. Bij adolescenten blijft ongeveer 75% genderdysforie aanhouden. Kinderen die zich anders voelen, hebben uiteraard goede begeleiding nodig. Kun je als ouder hulp gebruiken, dan biedt Check-in Coaching check-in-coaching.nl alle ondersteuning die je nodig hebt.

Behandeling

Genderdysforie kind roept ethische vragen op over de behandeling van kinderen die te jong zijn om wettelijk toestemming te krijgen. Soortgelijke bezorgdheid is gerezen bij de besnijdenis van pasgeborenen, een oorpiercing bij jonge kinderen en de weigering van levensreddende behandelingen voor kinderen van wie de ouders religieuze bezwaren hebben. Op welke leeftijd moeten we toegeven aan de wensen van kinderen in plaats van te beslissen dat wat ze willen niet in hun belang is? Het is een feit dat Genderdysforie kind een serieus onderwerp is. Als ouder kan en mag je de gevoelens van je kind niet negeren. Grote kans bestaat dat je kind het zal ontgroeien, maar goede begeleiding is alsnog nodig.